Jaap van den Bos

Wie ben ik? Dat vind ik een bijzondere vraag. In de kerk ben vooral ik dominee Jaap van den Bos. Thuis ben ik vooral echtgenote van Annemarie en vader van drie kinderen. In de buurt ben ik buurman Jaap. ‘Wie ben ik’ is een vraag die op verschillende plaatsen verschillend beantwoord wordt. Ook op verschillende momenten komt er een ander antwoord. Vroeger was ik tiener Jaap, student Jaap. En wie weet word ik ooit nog eens opa Jaap.
Het is een vraag die met je meereist. En toch is er op al die momenten en alle verschillende plaatsen ook een gelijkblijvend antwoord: ik ben een geliefd kind van God.

Dat geeft mij een onverwoestbare basis. Ook een heerlijk uitgangspunt voor al die kortere en langere reizen in het leven.
Sinds 2017 ben ik als predikant aan het werk in de Oosterkerk in Groningen. Dat doe ik in deeltijd en naast die baan probeer ik zelf via toerusting en coaching kerken te adviseren en te begeleiden.

In de provincie Groningen ben ik geboren. In de stad volgde ik het voortgezet onderwijs. De stad is de plek waar mijn vrouw vandaan komt.
Het predikantschap heeft ons via Noardburgum, Zaandam en Hengelo uiteindelijk weer naar het Noorden gebracht. Met veel plezier wonen we nu in de stad Groningen.
Een wat ons betreft prachtige stad. Met historie, grachten, een fraai stadscentrum, een grote diversiteit aan mensen, culturen en nog zoveel meer. Een stad waar veel te beleven en veel te zien is. Met enige trots zeggen we in Groningen dan ook ‘er gaat niets boven Groningen’.
Dat kan dikdoenerig overkomen. Maar dan ken je de Groningers nog niet. En waarschijnlijk de stad ook nog niet.
Te midden van de Groningers mag ik het evangelie van Jezus verkondigen. Een mooie uitdaging om het oude boek De Bijbel, te vertalen naar de Groningers van 2021.

De titel van de zomerserie van LPB media spreekt mij erg aan ‘met de psalmen door Nederland – zing je mee?’. Die oude psalmen zijn en blijven prachtige liederen voor onderweg. Ze gaan over het leven, uw leven, jouw leven, mijn leven.
In de serie sta ik stil bij Psalm 121. Een prachtig lied over God die met je meegaat. Hoe of waar je reis ook naartoe gaat. We staan in de eerste dienst van de serie op het dak van Het Forum. Een kolossaal en uniek gebouw midden in de stad met uitzicht over de stad. Het is ergens beeld bij het uitzicht dat God je geeft, ook als je weg door bergen en dalen gaat. Hij is bij je.
Aan de hand van Psalm 126 sta ik stil bij de lach en de traan. Het is zo’n wonderlijke afwisseling in het leven, mooie momenten en diep verdrietige momenten.

Psalm 126 helpt je op je levensreis met ‘het evangelie van de lach en de traan’. Deze dienst komt vanuit de Prinsentuin. Een prachtig historische en ommuurde tuin aan de rand van de binnenstad. Een plaats om even op adem te komen en de reuring van de stad achter je te laten. Een plek voor bezinning en om op te laden zodat je weer verder kunt.
In mijn bijdrages in deze serie wil ik je bemoedigen met het evangelie en uitnodigen met God je reis door het leven te gaan. Een goede reis!

De onderwerpen waarover ds. Jaap van den Bos spreekt zijn:
Psalm 121 (4-7-21)
Psalm 126 (29-8-21)

Deze openlucht kerkdiensten zijn te zien op Beleefmee.nl

Schuiven naar boven