Marinus de Jong

Ik ben Marinus de Jong, predikant van de Oosterparkkerk (GKV) in Amsterdam sinds ruim twee jaar. Ik ben 34 jaar oud en woon in Amsterdam met mijn vrouw en drie kinderen. In de Oosterparkkerk ben ik ‘klassiek’ predikant met preken, pastoraat en catechese als kerntaken. Daarnaast zijn we als Oosterparkkerk bezig met onze verbinding met de buurt en de functie van ons (net verbouwde) gebouw. Ook zet ik me in voor de relaties tussen kerken in Amsterdam. Hiervoor werkte ik aan de Theologische Universiteit Kampen aan een proefschrift over de relatie tussen kerk en wereld bij Klaas Schilder. Naast mijn werk in de Oosterparkkerk werk ik nog steeds als onderzoeker en schrijver. In 2019 verscheen bijvoorbeeld Altijd Groter: 21 redenen om (niet) in God te geloven.

Dé stad in onze familie was Rotterdam, Amsterdam was een stad met rare fratsen waar je maar beter weg kon blijven. Toch ben ik hier nu als predikant beland en, toegegeven, het is een prachtige stad. Zelf wonen we in de Bijlmer, een beruchte wijk met nog altijd veel problemen. Toch wonen we er met veel plezier: juist de veelkleurigheid is enorm boeiend en verrijkend en het is een ruim opgezette en groene wijk. Op 11 juli zenden we uit vanuit de Bijlmer, vanuit het Bijlmermuseum: een plek waar de oorspronkelijk architectuur met de honingraat flats nog prachtig zichtbaar is. Tegelijk is het de plek van de Bijlmerramp, een tragisch dieptepunt in de geschiedenis van deze wijk. Op 1 augustus zenden we uit vanuit de Oosterparkkerk in Amsterdam-Oost vlakbij de binnenstad: een prachtig kerkje uit 1904 aan het mooie Oosterpark. Maar ook een buurt met genoeg uitdagingen waar we als kerk proberen present te zijn.

Een mooie kant van de moeilijke coronatijd is dat veel mensen in deze tijd eens (al dan niet stiekem) over de schutting hebben gekeken bij andere kerken. Als de middagdienst uitvalt zijn er opeens talloze mogelijkheden en die worden benut. Dat is een mooie verbinding in een tijd dat er juist minder verbinding is. Zo zie ik ook deze diensten: een mooi initiatief om met elkaar verbonden te blijven als zusterkerken en om elkaar wat beter te leren kennen. Van mij mogen de cameradiensten wel weer afgelopen zijn, maar het is ook een leuke nieuwe uitdaging om je in te bekwamen.

De onderwerpen waarover ds. Marinus de Jong spreekt zijn:
Psalm 130 (11-7-21)
Psalm 84 ( 1-8-21)

Deze openlucht kerkdiensten zijn te zien op Beleefmee.nl

Schuiven naar boven